Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 23.04.2024 dnes 23.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 21
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Udržujte si poriadok pomocou sledovania zmien v dokumentoch každého druhu
Windows User Group - Slovak Republic
Nezaradené > Nezaradené

Udržujte si poriadok pomocou sledovania zmien v dokumentoch každého druhu

Windows User Group - Slovak Republic

a to pomocou verziovacieho systému Apache Subversion !

„Mal by som používať verziovací systém a prečo? Ja odpovedám všetkým, že áno a to hlavne z týchto dôvodov : “ hovorí český lektor IT školiaceho strediska  Gopas, a.s., Ladislav Prskavec.


 

„Nesnažte sa vlastnými chybami objaviť to, čo už zistili iní. Obzvlášť pri programovaní platí pravidlo

(a nielen tam), že sa máme poučiť z toho, ako to robia inde. Princípy DRY (Don't repeat yourself), KISS (Keep it simple, Stupid!) poznajú mnohí.

Použitie je možné pri všetkých dokumentoch. Dokumentmi myslím všetky možné typy: zdrojové kódy, grafické súbory, dokumenty v rôznych formátoch ako binárnych (DOC, ODT, PDF) tak aj textových (XML, HTML, TXT),pokiaľ sa tieto dokumenty menia v čase a potrebujete vedieť, čo ste kedy zmenili.Pri práci viacerých ľudí je verziovací systém k nezaplateniu, pretože máte presný prehľad o tom, kto a čo urobil.  Pokiaľ poznáte riadenie zmien v programe Microsoft Word, tak ide o verziovací systém. Určite nejaký verziovací systém poznáte, verziovanie je totiž aj základné vytváranie kópií súborov.Uvediem príklad, pokiaľ nájde niekto chybu v programe a pracujete v tíme, je nevyhnutné lokalizovať príčinu chyby a kto je za ňu zodpovedný, aby ste jej mohli do budúcnosti predchádzať. Pomocou logu verziovacieho systému sa presne dá zistiť kto, čo a kedy modifikoval a nájdete napríklad chybu v nasadení, že sa nenasadila správna verzia alebo sa oprava urobila do inej vetvy repozitára. Tomu potom môžete nasadiť zodpovedajúce firemné procesy."

  

História

Verziovacie systémy vznikli v roku 1972,  za prvý verziovací systém sa považuje Source Code Control System (SCCS). V roku 1981 vznikol Revision Control System(RCS),na základe ktorého vznikol v roku 1985 Concurrent Version System (CVS). Samozrejme existujú a existovali mnohé ďalšie verziovacie systémy od mnohých výrobcov. Dôležité je obzvlášť spomenúť TeamWare (1991) a BitKeeper (1998), ktoré vyšli z SCCS, ale položili základ distribuovaným verziovacím systémom.

Verziovacie systémy delíme na lokálne (SCCS, RCS), klient server (CVS, SVN,Visual SourceSafe, Team Foudation Version Control) a distribuované (TeamWare,BitKeeper, Git, Mercurial). Mnohé verziovacie systémy prešli vývojom a z pôvodne lokálnych IBM Clearcase sa stali klient server apod.

  

Verziovací systém Subversion

Verziovací systém Apache Subversion je komplexný verziovací systém, ktorý vznikol v roku 2000 a je dostupný ako Open Source (zdarma) pre použitie doma i vo firemnom prostredí. K prevádzkeje potrebný len server (Windows, Linux, Mac) a potom klient.

Subversion je k dispozícii vo forme zdrojových kódov alebo vo forme binárnych balíčkov pre rôzne operačné systémy. Subversion je dostupný pre Windows, MacOS, rôzne distribúcie OS Linux i 

pre niektoré OS Unix. Akýkoľvek potrebný software stiahnete na stránkach http://subversion.apache.org

Ako každý nástroj sa ho musíte naučiť používať.

Najskôr niekoľko základných pojmov, s ktorými sa pri použití verziovacieho systému stretnete.

V OS Windows je niekoľko programov, ktoré si môžete pre prácu vybrať a to buď klasického riadkového klienta a server s podporou Svnserve  alebo ako klienta použijete TortoiseSVN (TSVN), ktorý umožňuje prevádzku ako klient i server, ktorý je možné prevádzkovať aj ako klient i server

(s obmedzením na lokálny prístup k repozitárom). Pokiaľ chcete pristupovať cez httpa https,odporučil by som k inštalácii VisualSVN server.

Pokiaľ nepotrebujete, aby niekto pristupoval k vášmulokálnemu repozitáru, odporúčam TSVN. Tento program vie všetky funkcie a má pekné prostredie, ktoré sa integruje do Windows Explorer.

 

Ako začať

Pokiaľ chcete začať používať Subversion pre seba, môžete maťklient aj server na tom istom počítači. Najjednoduchšou cestou je nainštalovať TSVN. TSVN sa pridá do Explorer menu a dáte založiť repozitár. Pokiaľ potrebujete nahrať do repozitára nejaké existujúce súbory, použijete funkciu import.

Pokiaľ chcete používať SVN pre programovanie, používa sa štruktúra adresárov (Trunk, Branches, Tags), kedy sa vývoj vedie do Trunk (kmeň) a prípadné revízie sa označujú štítkom (Tag) alebo sa dajú spracovávať vo vetvách. Tags a Branches majú v SVN rovnaký význam.Názvy sú odvodené od starších verziovacích systémov, kde fungovali Tags trochu inak.

Každopádne štruktúra môže byť ľubovoľná a závisí len na vás, ako si svoju prácu zorganizujete.

Pre programátorov je dobré držať sa štandardov, umožňuje to lepšiu koordináciu práce v tímoch.

Bežná práca so systémom Subversion alebo iným verziovacím systémom je pomerne jednoduchá. 

 

Autor článku:

Ladislav Prskavec, lektor (v oblasti programovania) IT školiaceho strediska Gopas, a.s.

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic JPerf | streda 26. januára 2011 21:20 | Prečítané: 5646 x | neohodnotené |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic