Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 16.04.2024 dnes 16.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 6
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Ako chranit DHCP?
Windows User Group - Slovak Republic
Bezpečnosť > Nezaradené

Ako chranit DHCP?

Windows User Group - Slovak Republic

     Skoro vsetci zakaznici ku ktorym chodim maju, koli vlastnej pohode, nahodenu sluzbu DHCP. Tato sluzba zabezpecuje dynamicke pridelovanie IP adries pre stroje, ktore o to poziadaju. Zvycajne maju zakaznici jeden DHCP server pre lokalnu siet. Podme sa vsak pozriet ako by sa tato sluzba dala spravit dostupnou aj v pripade vypadku aktualneho DHCP servera.

 


DHCP

     DHCP je Dynamic Host Configuration Protocol. Co v preklade je protokol pre dynamicku konfiguraciu hostov/pocitacov. Sluzbou DHCP vieme "natlacit" rozne konfiguracie nasim klientom. Ale 95% ludi sluzbu DHCP pouziva len na pridelovanie IP adries a dalsich TCP nastaveni (ako su default GW, DNS, WINS,...).

 

Priklad

    Firma ma IP rozsah 10.0.0.0 s maskou 255.255.255.0. Ich DNS a WINS servery maju IP adresu 10.0.0.10 a 10.0.0.11. Default gateway maju 10.0.0.1.

     Mali by v LAN sieti 10.0.0.0/24 nakonfigurovany jeden DHCP server, ktory by rozdaval IP adresy z daneho rozsahu a ponukal hore uvedene nastavenia DNS a WINS.

     Taktiez sa v DHCP nastaveniach definuje ako dlho ma DHCP server pozicat TCP/IP nastavenia svojim klientom. Nastavme to na 3 dni.

 

     Pri nedostupnosti sluzby zalezi kedy vznikne. Ak nie je dostupna sluzba rano, ked vacsina pouzivatelov startuje svoje pocitace, tak je velky problem, pretoze ak pocitace nedostanu spravne, ak vobec nejake, TCP/IP nastavenia, nemozu komunikovat v sieti. Ak vsak tento vypadok nastane cez pracovny den, ked je mala pravdepodobnost restartovania pocitacov, tak sa nic vazne nestane*.

 

*stretol som sa u jedneho zakaznika, ze mal nastaveny cas vypozicky na 1 minutu a tam bol problem aj pocas dna :-) Ale kto by si to takto nastavil? :-)

 

Riesenia:

1) Dva DHCP servery s rozdelenym IP rozsahom

     V nasom pripade by sme spravili dva DHCP servery na LAN sieti a jeden by rozdaval IP rozsah 10.0.0.1-10.0.0.127 a druhy 10.0.0.128-10.0.0.254 (samozrejme vynimky pre pevne stanovene IP adresy a rezervacie nerozpisujem). Toto je v celku lahke nasadit, ale su tu nevyhody:

- Pri vypadku jedneho servera by muselo byt zabezpecene, ze polovica IP rozsahu pokryje celu firmu, co je vacsinou problem.

- Tato konfiguracia zvysuje traffic na sieti, kedze pri DHCP requeste na sieti (je to b-cast) odpovedaju oba servery a ktoreho odpoved pride prva ku pouzivatelskemu pocitacu, tak tu si zoberie.

 

2) DHCP Cluster

     Je mozne na Windows Failover Clustering rozbehat DHCP sluzbu ako klastrovanu, ale toto je drahe riesenie, kedze na to potrebujete minimalne 2x Enterprise Windows licenciu.

 

3) Dva DHCP servery Active/Stand-by

     V tejto konfiguracii mate dva DHCP servery ako je to v pripade 1), ale s tym rozdielom, ze na oboch serveroch su nainstalovane DHCP sluzby. Na jednom je server nakonfigurovany a aktivny s celym IP rozsahom. Na druhom je sluzba DHCP prepnuta do Manual a vypnuta. Na aktivnom DHCP servery pravidelne bezi skript:

 

netsh dhcp server export \\Secondary_DHCP\C$\DHCPReplication\DHCPDB.dump all

 

Tento skript odkopiruje celu konfiguraciu DHCP z aktivneho servera na pasivny DHCP server (Secondary_DHCP). Je moznost spravit, pri pouziti aplikacii tretich stran, aj test na DHCP odozvy na sieti a tak to dotiahnut este vyssie :-) Podla mna je lepsie o probleme vediet a nasledne mat nan riesenie pripravene, ako o probleme vobec nevediet a spoliehat sa na automatiku.

 

Na neaktivnom DHCP servery mame pripraveny skript, ktory v pripade potreby:

- zapne DHCP sluzbu

- vymaze, ak existuje, DHCP nastavenia

- importne DHCP nastavenia

 

net start dhcpserver
netsh dhcp server delete scope 10.0.0.0 DHCPFULLFORCE
netsh dhcp server import C:\DHCPReplication\DHCPDB.dump all

 

Podla mna toto riesenie ma vyhody na ostatnymi:

- je to lacne riesenie

- je to jednoduche riesenie

- pri vypadku nie je riesena len polovica IP rozsahu

 

Dufam, ze toto niekomu pomoze a ak mate dalsie otazky, mozeme hodit rec v diskusiach.

 

Pekny den prajem,

 

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic cievo | utorok 17. mája 2011 10:24 | Prečítané: 6304 x | hodnotenie: 4.5/5 |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic