Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 18.04.2024 dnes 18.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 12
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Webové prehliadače
Windows User Group - Slovak Republic
Software > rôzne

Webové prehliadače

Windows User Group - Slovak Republic

Po novej inštalácií OS som došiel k diléme, aký prehliadač používať.


Bežne vo Windows aktívne pracujem s viacerými prehliadačmi, a to konkrétne Internet Explorer (v súčasnosti s verziou 9), Firefoxom, Chrome a Safari. V Linuxe používam Konqueror a Firefox.

Dôvodov je k tomu niekoľko, jedným je testovanie webových stránok, práca pre rôzne platformy a podobne. Bežne mám otvorených 10-12 záložiek a 2 prehliadače.

Nuž a v poslednom čase, tesne pred reinštaláciou OS mi Chrome začal, pri používaní ako primárny prehliadač, spotrebovávať priveľa pamäte. Išlo o 1,5-1,8GB zo 4GB ram.
Čo sa mi zdá priveľa.
Tak som sa pustil do vyhľadávania v mori prehliadačov.

V podstate som však dospel k tomu, že sú rovnaké a keď počet otvorených záložiek prekročí 10 vačšina prehliadačov si zoberie z pamäte od 500MB do 2 GB.

Na začiatok som vylúčil Operu, Safari a Chrome. Proste Safari bolo v niektorých chvíľach veľmi pomalé, otváral niekedy stránky 2-3x dlhšie ako ostatné používane prehliadače. S Operou som sa nikdy moc nekamarátil a Chrome som odmietol preto, lebo vo verzií 13 mi bral priveľa pamäte.
Takže isté boli dva, Internet Explorer a Firefox .
A potreboval som ešte nejaký prehliadač ktorý by bol na inom engine, najlepšie na chrome.

Priznám sa že nie som programátor a tak ma nikdy nezaujímalo na čom ktorý prehliadač beží a čo sa vo vnútry skrýva. Postupne som skúmaním však došiel niekam inam než som očakával.

 

V podstate reálne existujú iba webové prehliadače a bežiace na 4 rôznych enginoch.

 

1.) Gecko od Mozilla corporation
2.) Trident od Microsoftu
3.) WebKit na ktorom beží Chrome a Safari
4.) Presto engine Opery

 

Takže som sa pozrel na pár prehliadačov a rozdelil som ich podľa daných enginov.

 

1.) Postavené na engine Gecko (Mozilla corp.)

Prehliadačov na engine Gecko je dosť veľké množstvo. Najznámejšími sú Firefox, K-Meleon a IceWeasel. Medzi ďaľšie patria Flock, Songbird, Beonex, My Internet Browser, Camino, Galeon, Epiphany, Kazehakase. Vybral som si na otestovanie Firefox, SeaMonkey, PaleMoon a K-Meleon.

 

Firefox - je grafický multiplatformový webový prehliadač stránok, ktorý vyvíja Mozilla Foundation a stovky dobrovoľníkov. Firefox je anglické meno pre

pandu červenú (Ailurus fulgens). Prehliadač je šírený ako slobodný softvér (pod licenciami MPL, GPL a LGPL).

Mozilla Firefox, na rozdiel od svojho predchodcu Mozilla Suite, s ktorým používa spoločné jadro, je čisto prehliadač web stránok so zjednodušeným používateľským rozhraním bez vstavanej podpory pošty a ďalších modulov prítomných v Mozilla Suite.

Na linuxe je v niektorých distribúciách (Debian) IceWeasel čo je projekt GNU, ktorý sa snaží o vytvorenie slobodnej verzie Firefoxu. IceWeasel je takmer totožný s Firefoxom.

Líši sa však v niekoľkých veciach:
- Neobsahuje logo Firefoxu a grafiku, ktoré sú predmetom ochrannej známky.
- Neobsahuje nástroj Talkback na chybové hlásenia o páde aplikácie.
- Využívá službu na vyhľadávanie zásuvných modulov, ktorá vyhľadává iba vo vydaných ako slobodných.

V závislosti na verzií pak môže IceWeasel obsahovať aj ďaľšie modifikácie zdrojového kódu. Jedným z jeho klonov je aj IceCat

 

ff6_110820.jpg

 

Obr.1 Firefox 6

 

SeaMonkey - je slobodný a multiplatformový balík internetových aplikácií. Jeho súčasťou je internetový prehliadač, e-mailový klient, XHTML a HTML editor a IRC klient. Tento balík nadväzuje na sadu Mozilla Suite, ktorej vývoj bol Mozilla Foundation v roku 2005 ukončený, a je šírené pod licenciou MPL/GPL.Webový prehliadač, ktorý je súčasťou balíka, je založený na vykresľovacom jadre Gecko. To je softvér spĺňajúci štandardy XHTML a CSS a bol vytvorený pre ich správne zobrazovanie.


K-Meleon - je webový prehliadač založený na engine Gecko od Mozilla Foundation. Jeho cieľom je poskytnúť odľahčený webový prehliadač pre Microsoft

Windows. Podobne ako Galeon alebo Epiphany na Linuxe používa grafické prostriedky hostiteľského operačného systému namiesto XUL. Vďaka tomu má

prehliadač menšie hardvérové nároky ako napríklad Mozilla Firefox.

 

Pale Moon - ďaľší z voľných prehliadačov postavených na Firefoxe. Jedinou zaujímavosťou je Parental control, ktorý je primárne zabudovaný v prehliadači.

 

2.) Postavené na jadre Trident alebo inak MSHTML
Prehliadače postavené na jadre Trident a zároveň akési klony Microsoft Internet Exploreru sú Maxthon či Sleipnir,.

Medzi ďaľšie prehliadače postavené na engine Trident sú Avant Browser, Bento Browser (súčasť Winampu), Enigma, Google Talk (používa Trident na renderovanie okien chatu a karty profilu), GreenBrowser, LimeWire, Skype či Valve Steam.

 

Internet Explorer, skrátene MSIE, je proprietárny webový prehliadač od spoločnosti Microsoft, momentálne je dostupný ako súčasť Microsoft Windows.

Internet Explorer je dnes najpoužívanejším webovým prehliadačom, hoci každoročne pomaly stráca podiel na trhu v prospech iných prehliadačov. Je

integrovanou súčasťou operačného systému Windows.

 

ie9_110820.jpg

Obr.2 Internet Explorer 9

 

Maxthon (predtým známy ako MyIE2) - je čínsky freeware (najmä donateware) webový prehliadač pre Microsoft Windows. Od svojich raných začiatkov si MyIE2, neskôr Maxthon, vyvinul rastúcu užívateľskú základňu, a to najmä v Číne a v roku 2006 mu bola poskytnutá komerčná podpora pre Maxthon 2.0. Maxthon2 používa Trident jadro, rovnako ako Microsoft Internet Explorer, zatiaľ čo Maxthon Classic (Maxthon 1.x) pokračuje v podpore oboch jadier - Trident a

Gecko, používaných v Mozilla Firefox.

 

Sleipnir - je prepracovaný prehliadač vyvýjaný v Japonsku. Ako jeden z mála má podporu aj pre Windows 98 a používam ho na starom notebooku s Windows 98 SE a Windows 2000.

 

 

3.) Postavené na jadre WebKit

Medzi najznámejšie prehliadače postavené na WebKite patria prehliadače Google Chrome, Comodo Dragon, Konqueror, Safari či prehliadače výrobcov mobilov Nokia, RIM, Palm, Samsung alebo prehliadač RockMeIt zameraný na Facebook.

 

Google Chrome je opensourcový webový prehliadač vyvíjaný spoločnosťou Google. Beta verzia bola uvoľnená 2. septembra 2008 v súčasnosti má verziu 13. Ako renderovacie jadro používa WebKit, JavaScript interpreterom je V8 JavaScript engine.

 

Comodo Dragon - webový prehliadač od firmy Comodo s podobným výzorom ako Chrome so zameraním na bezpečné surfovanie. V podstate ide o SSL Chrome.

 

Konqueror - je webový prehliadač a správca súborov integrovaný v prostredí KDE v unixových operačných systémoch, ako aj pre systém Linux. Pôvodne bežal na engine KHTML

 

Safari je webový prehliadač vyvíjaný spoločnosťou Apple Computer pre operačný systém Mac OS X a Windows. Po prvý raz bol uvedený ako hlavný prehliadač

vo verzii Mac OS X 10.3 Panther a od verzie 10.4 Tiger je jediným prehliadačom dodávaným so systémom. Je tiež jediným prehliadačom v mobilnom telefóne

iPhone.

 

4.) Postavené na engine Presto

Samostatnou kapitolou je Opera postavená na jadre Presto.

Opera je multiplatformový balík aplikácií pre prácu s internetom. Obsahuje webový prehliadač, klienta elektronickej pošty a diskusných skupín, adresár, agregátor RSS, IRC klienta, správcu sťahovania, klienta BitTorrent siete a podporu pomôcok Widgets. Jej engine Presto je uzatvorený.

 

 

Poslednou a istým spôsobom špeciálnou skupinou sú experimentálne a špeciálne prehliadače.

Stručne sem hodím zoznam tých, ktoré som skúšal:
Flying Saucer - XHTML renderer
3B - 3D webový prehliadač
Miro - prehliadač zameraný na príjimanie Internetovej televízie
ZAC Browser (Zone for Autistic Children) - prehliadač špeciálne určený pre deti s autizmom.
Amaya - prehliadač kombinovaný s WYSIWYG editorom
Dillo - minimalistický prehliadač z Chille.
X-Smiles - experimentálny prehliadač s podporou formátu XML napísaný v Jave

 

Mojím novým tretím prehliadačom je však Lunascape 6 Orion - unikátny webový prehliadač od Japonskej spoločnosti Lunascape Corporation v sebe obsahuje Gecko, WebKit a aj Trident.

 

lunascape_110820.jpg

Obr.3 Lunascape 6 -Orion

 

Užívateľ si sám vyberá ktorý engine chce použiť.

Je rýchly a pri 10 otvorených oknách, na engine Trident, zaberá necelých 55MB (54,76MB) na WebKite 105MB a na Gecku 98MB. Čo je oproti Firefoxu 6 (536MB), Chrome 13 (980MB) a InternetExplorer 9 (428MB) 10% a menej.

V podstate plne spĺňa požiadavky, ktoré mám na prehliadač.

Je rýchly, je možné meniť engine a zároveň je nenáročný na operačnú pamäť ( i keď nie tak ako

Dillo, ten bol extrémne minimalistický).

 

Článok bol zverejnený na mojom blogu

Pripravil som galériu zobrazenia stránky wug.sk na picase

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | sobota 20. augusta 2011 21:35 | Prečítané: 12336 x | neohodnotené |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic