Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 25.04.2024 dnes 25.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 13
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Windows Vista - nastavenia systému
Windows User Group - Slovak Republic
Software > Windows

Windows Vista - nastavenia systému

Windows User Group - Slovak Republic

Dosť ľudí v mojom okolí sa sťažovalo na ťažkopádnosť Visty. Pokiaľ môžem posúdiť z vlastnej skúsenosti, plne funkčná verzia z SP1 sa dosť zlepšila od vydania prvej verzie, ale.....


Pokiaľ som si doladil Vistu k obrazu svojmu, chvíľu to trvalo. Momentálne som spokojný a pri problémoch som prišiel na pár vecí, ktoré treba „upraviť".

Takže časté problémy s programami tretích strán (nie Microsoft, s tým som nikdy nemal problém) spôsobuje kompatabilita - stačí zaškrtnúť kompatibilitu a s akým Windows OS.

Ďaľším problémom bola kontrola Data Execution Protection (DEP), ktorá často bráni v činnosti programom a dokonca antivíru.

Pomohlo mi úplné vypnutie DEP:

bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff restart pc (často DEP zapríčiňuje pády aplikácií)
bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOn zapne DEP

Čiastočné vypnutie je možné cez control panel Control panel -> System and maintenance -> System (pravym computer/properties) ->Advanced system settings -> performance -> Data Execution Protection.

****

Ďalšou problematickou časťou bolo indexovanie. Windows Vista defaultne indexuje len uživateľské zložky a zložku Start a poštového (e-mailového) klienta. Osobne som ich úplne zrušil nasledovným spôsobom:

V ponuke Start-> Search (vľavo dole) index.

V ľavej časti kliknúť na Možnosti indexovania (Advanced), otvorí sa nové okno .
Zmeniť (Modify). V dialogu Indexing location označiť čo bude pridané do indexu. Disk, priečinky alebo nič.

****

Pokiaľ sa vám zdá pomalý štart Visty, skontrolujte si programy v Startup:
Control panel -> programs -> change start up programs
Ide vlastne o Windows Defender, kde si vyberiete to, čo sa vám páči / nepáči pri štarte. Osobne doporučujem čím menej tým lepšie, radšej si spustite program manuálne.
V okne Defenderu zistíte informácie o programe výrobcovi a previazaní. Pokiaľ zmeníte záložku (Startup Programs) na inú, vidíte tiež bežiace programy a ich prepojenie. Taktiež je možné previesť viac úkonov. Napríklad kontrolu spustených aplikácií.
Spustiť Windows Defender je mozne:
Tools -> software Explorer prepnúť sa do Currently running programs.
Vidieť tam práva, výrobcu atd. a zároveň je možný príkaz kill.

****

Citlivá a ošemetná súčasť Visty a nielen jej, je virtualna pamäť. Vo Windows Xp platilo - virtuálna pamäť by mala byť cca 1,5x väčšia, ako fyzická.
Vo Viste sa odporúča 2-3 násobok, mám s tým však zlé skúsenosti a nechávam to buď na systém, alebo nastavím na cca 1,3-1,5GB pri 1GB ram. Chce to trochu skúšania. Pokiaľ je pamäť nad 2GB a je to pracovná stanica BEZ multimédií či pamäťovo náročných aplikácií, treba dať nepoužívať. Treba nechať virtuálnu pamäť na systémovom disku (C:) a na ostatných treba vypnúť, alebo nedávať na ne.

Nastavenie prevediete v: Control panel -> System and maintenance -> System (pravym computer/properties) ->Advanced system settings -> performance -> advanced

****

Zakázanie vyskakovacích okien upozornení pri zabezpečení. Tu nejde o problém, ale skôr o nepríjemnosť, ktorá mi občas pekne „lezie na nervy".
Zrušenie sa dá previesť nasledovne: Control panel -> System and maintenance -> Security Center
Change the Way Security center alerts me - a Dont notify me and dont display the icon

****

Často pri zariadeniach dochádza ku konfliktom ovládačov zariadení. Vtedy môže situáciu pred reinštaláciou zachrániť Rollback ovládačov. Nie je to všeliek, ale pokiaľ je isté, že šlo o jeden ovládač, treba použiť nasledovné:

Computer-> Manage Device manager -> properties zariadenie ktoré vykazuje problém je pekne vidieť a treba kliknúť na
Driver a roll back driver - často to rieši problém hlavne s novými ovládačmi na notebookoch
Konzola na management, ktorej súčasťou je aj device manager (otvoríte to pravím klikom na Computer (Tento počítač) a Manage).

*****

Management console je novo zoradená, predstavuje jednoduchší prístup na prepojenie s WMI, s plnou možnosťou spravovať PC i užívateľov (klik na položku a more actions), poprípade si priamo môžete cez wmimgmt.msc nakonfigurovať nastavenie WMI, reportovanie a pod....

Rady a pomôcky:

Úprava Task Managera. Nový správca úloh (task manager) vyvoláte Ctrl+shift+esc následne je možné si upraviť niektoré možnosti:

Processes -> View -> Select collums tu si možete vybrať, čo je potrebné, aby sa zobrazovalo pri bežiacich procesoch. Určite si dajte zobraziť procesy všetkých užívateľov. Taktiež napríklad cesta k súboru je dôležitá.
Občas je nutné mať Memory dump. Určite štandardný memory dump nestačí, odporúčam nastaviť kompletný:
Control panel -> System and maintenance -> Advanced system settings -> Start Up and recovery dať completed memory dump.

*****

Sčasti zbytočnosťou sú body obnovy (Restore points) Ja osobne ich ruším a radšej v prípade väčšieho poškodenia systému prevediem čistú inštaláciu systému. Pokiaľ chcete mať body obnovy zapnuté, odporúčam iba na systémový disk : Control panel -> System and maintenance ->System Protection .

****
Nutnosťou je pravidelné čistenie disku:
Start spustiť cleanmgr.exe a kliknite na Files from all users from this computer -> disk C po načítaní dajte more options a následne System restore and Shadow Copies a tiež je dobré pravidelne čistiť Hibernation File Cleaner (veľkosť od 1do 5 gb)

****

Odporúčam tiež v pravidelných intervaloch kontrolovať msinfo32 (spustiť msinfo32) (alebo Event Viewer ) a položky: Hardware resources - conflict and sharing, Software enviroment - Windows Error reporting. Sú tu zobrazené konflikty v programoch a tiež s hárdvérovými zdrojmi. Bez problémov tu funguje i vyhľadávanie položiek.

Prakticky tieto nastavenia systému neublížia, ale pri nesprávnom nastavení môžu značne znížiť výkon.

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | štvrtok 16. októbra 2008 17:26 | Prečítané: 13882 x | hodnotenie: 4/5 |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic