Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
február 2024 marec 2024 apríl 2024
po ut st št pi so ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
dnes 28.03.2024 dnes 28.03.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 13
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Ako si vylepšiť svoje Windows?
Windows User Group - Slovak Republic
Software > Windows

Ako si vylepšiť svoje Windows?

Windows User Group - Slovak Republic

Stále aktuálna téma. Pomalý Windows, mrzne občas nabehne modrá obrazovka (slávna BlueScreen of Death) Nuž moja otázka znie: Staráte sa o Windows? Nie? Nuž a vieme dôvody. Tak ponúkam pár rád na zlepšenie.


Windows v štandardnom nastavení nie je práve najlepšie nastavený.  Všetko sa však dá nastaviť. Takže v prvom rade si treba uvedomiť, že momentálne počítače vysoko presahujú podmienky potrebné pre Windows XP. Pokiaľ neviete aký máte počítač (procesor, operačnú pamäť, pevný disk) stačí použiť utility k tomu určené. Osobne odporúčam SIW (System Info for Windows.) od Gabriela Topalu. Je zdarma a aj v slovenčine či češtine.

Pre Windows XP je potrebné mať procesor aspoň  procesor Pentium  s výkonom 233 MHz alebo rýchlejší (odporúča sa procesor s výkonom 300 MHz), operačná pamäť (RAM) s kapacitou minimálne 64 MB (odporúča sa pamäť RAM s kapacitou 128 MB), minimálne 1,5 GB dostupného miesta na pevnom disku.  Nuž pri dnešných počítačových zostavách zanedbateľné požiadavky. Keďže aj pre kancelárske zostavy sa používa aspoň 512MB ram (procesor nemá zmysel spomínať) a pevné disky cez 80GB.

A predsa to nestačí.... A dôvodov je viac.

 

Po prvé nainštalované programy.

 

Koľko z nainštalovaných používate?  Nuž pre ukážku moje nainštalované programy:

IrfanView - multimediálny prehliadač obrázkov.

Winamp - prehrávač

7-zip - program na komprimáciu

DeepBurner - napaľovací  program

IMGburn - napaľovací program pre image

AVAST! Antivirus

CCCP - Combined Community Codecs Pack - kodeky na prehrávanie videa

DaemonTools - virtuálne mechaniky

FoxitReader - alternatíva na prehliadanie PDF súborov

KompoZer - html editor a slovenčina J

Microsoft Office 2007 Profesional plus

Virtual PC - virtuálny počítač od Microsoftu

Motorola Phone tools - software pre moj mobil

FirefoxJ

Unreal Commander - alternatívny manažér  podobný Total Commanderu ale zdarma

 

Takže mám 15 doinštalovaných programov. Občas si dovolím použiť Open Office ale ten mám takzvaný portable (neinštaluje sa) Ako portable existujú aj mnou používané aplikácie: Irfan View, DeepBurner, Foxit Reader, KompoZer i Unreal Commander.

Takže ako vidieť nemám preplnený počítač. Ako firewall mam router Planet VRT-401 a firewall vo Viste.

Nuž bolo by dobré odinštalovať programy a hry ktoré nepoužívate. ODINŠTALOVAŤ nie vymazať z PC ako má vo zvyku väčšina ľudí.

Pre mnohých to však je neznámy termín. Nuž otvorte si Control Panel (Ovládacie panely) a v ňom je položka Add or remove programs (Pridať alebo odstrániť programy).  A odinštalovať nepoužívané programy. Pokiaľ ste ich už vymazali, odporúčam nejaký nástroj na údržbu a opravu, napríklad System Mechanic (30 dní zdarma na skúšku) čiže na jednorázovú údržbu stačí.  Poprípade použite CCleaner, pomôže zbaviť nepoužívaných registrov a súborov ktoré zaťažujú váš harddisc a systém.

 

Po druhé údržba systému.

 

Mažete z počítača dočasné súbory?  Veru tak dočasné (temporaly files) súbory vám zaplnia počítač a pokiaľ nevypnete indexovanie systému...

Nuž takže ako si s tým pomôcť? Osobne používam ATF Cleaner (pracuje aj pod Vistou ). Vyčistí temp súbory operačného systému a tiež webových prehliadačov (Internet Explorer, Opera alebo FireFox).

Defragmentujte pevný disk, čím uložíte dáta za seba  zrýchlite prístup k nim.  Môžete použiť súčasť Windows, otvorte tento počítač, a pravým tlačítkom myši kliknete na disk ktorý chcete defragmentovať a dáte vlastnosti (Properties) a otvorte záložku nástroje (tools) kde je tlačítko defragmentácia. Alebo je možné použiť nejakú utilitu. Napríklad O&O Defrag Free alebo Auslogics Disk Defrag.  Sú asi najspoľahlivejšie  i keď ja používam JkDefrag ktorý je pod licenciou GNU/GPL (voľne šíriteľný).

 

Po tretie nastavenia systému.

 

Jednou z možností zlepšenia funkčnosti Windows (konkrétne XP) je doladenie (tunning) služieb a vzhľadu.

 

Vypnutie Indexovacích služieb

Indexovacie služby (Indexing Services) sú služby ktoré sa venujú sledovaniu používaných programov a súborov, taktiež sleduje zmeny ktoré robíte na pevnom disku.

Často indexovanie zaťažuje počítač aj pri nečinnosti alebo svojím behom spôsobuje nadbytočný hluk pevného disku. Pre bežného užívateľa, z môjho pohľadu, je služba zbytočná.

Ako vypnúť  Indexovanie?

Spustite Start Menu -> Ovladacie Panely -> Pridať/Odobrať Programy -> Pridať/Odobrať Súčasti Windows

- zrušte zaškrtnutie Indexové Služby

- Stlačte ďalší  (Next).

 

Optimalizácia zobrazovania (grafického výzoru)

Windows Xp môže vyzerať  graficky úžasne, ale vizuálne témy a efekty drasticky uberajú zo sytémovych zdrojov (system resources). Dôvodom je, že Windows XP využíva na vykresľovanie tém procesor a pamäť. Windows Vista a tiež Linuxové distribúcie používajú na to isté grafickú kartu.

Takže ako na optimalizáciu grafiky?

- Spustite Start Menu->Ovládacie Panely->Systém (alebo pravým tlačítkom myši na Tento počítač a dajte vlastnosti (properties))

- Zvoľte záložku Spresnenie (Advanced)

- V sekcii Výkon (Performance) kliknite na Nastavenia (Settings)

- Kliknite na Najlepší výkon (Best performance)

 

Ďaľšie techniky odporúčam skúsenejším užívateľom. Nespôsobia škodu pokiaľ dodržíte pokyny, ale je nutné pri nich zasiahnuť do databázy registry.

 

Nastavte optimalizáciu spúšťania programov:

Prefetching vo WindowsXP znamená optimizáciu  pamäte pre spustenie programov, načítanie ovládačov a knižníc, počas procesu bootovania (štartu systému).

- zmažte obsah adresára C:WindowsPrefetch (adresár samotný ponechajte).

- V registroch sa nachádza vo vetve (zložke) HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters dvakrát kliknite na parameter EnablePrefetcher, ktorý určuje správanie služby Prefetchera. A nastavte jednu z nasledovných hodnôt:

0 = Prefetch vypnutý

1 = Prefetch povolený pre optimalizovanie spúšťania programov

2 = Prefetch povolený pre optimalizovania bootovania

3 = Prefetch povolený pre konzervatívne nastavenie (optimalizuje obe položky, programy aj štart) EnablePrefetch v registroch môže mať PLATÉ iba tieto hodnoty!

 

 

Vypnite hľadanie zdielaných súčastí.

Nuž väčšina počítačov v domácnosti nie je v sieti (nie je súčasťou viacerých počítačov) a to spomaľuje niektoré činnosti systému. Čo s tým zastavíte? Nuž vyhľadávanie tlačiarní alebo zdieľaných súborov či priečinkov. Vypnutím môžete dosiahnuť až 15% zrýchlenie načítavania.

- Otvorte Tento Počítač (Computer)

- Z menu (v hornej lište) vyberte Nástroje->Možnosti priečinka (Tools->Folder Options)

- Prepnite sa na záložku Zobrazenie (View)

- Zrušte zaškrtnutie pre Automaticky hľadať  sieťové priečinky a tlačiarne.

- Potvrďte OK

- Reštartujte počítač.

 

Vymazanie stránkovacieho súboru (pagefile) po vypnutí počítača

Tento súbor funguje ako virtuálna operačná pamäť, keď už nestačí RAM, potom príde na radu on.

Ak nemáte túto pamäť dostatočne veľkú, tak potom je tento súbor dosť veľký.

Niekedy je dobré si ho nastaviť samostatne. Ale podstatné je, že normálne má veľkosť okolo 200-300 MB na pevnom disku. Môžeme si však nastaviť aby sa pri každom vypínaní

počítača vyprázdnil. Ušetríme tým miesto na pevnom disku. Stačí, ak zmeníme v registroch kľúč

HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM CurrentControlSet Control SessionManager Memory Management a hodnotu ClearPageFileAtShutdown na 1.

 

Unload DLL knižnice pre uvoľnenie pamäte

Prieskumník Windows si po uzatvorení aplikácií necháva v pamäti nepotrebné knižnice DLL  (Dynamic Load Library, ktoré môžu spomaliť systém. To má vplyv na celkovú pamäť systému.

Nájdite v registroch tento kľúč: HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows CurrentVersion Explorer, vytvorte tu novú hodnotu DWORD pod názvom AlwaysUnloadDLL a nastavte implicitnú hodnotu na 1. Teraz stačí len reštart systému.

Pokročilé  nastavenia.

Ďalšie nastavenie systému (vymazanie pagefile pri reštarte, defragmentáciu disku pri štarte atď.), taktiež správu užívateľských účtov, nastavenie IE a ďalších možno nájsť cez konfiguračný nástroj Local Group Policy Editor, ktorý sa dá spustiť cez Štart a okno spustiť (Run) a zadaním príkazu gpedit.msc. O jeho možnostiach sa dočítate na stránkach Microsoft TechNet.

 

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | piatok 01. februára 2008 19:48 | Prečítané: 11152 x | neohodnotené |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic