Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 20.04.2024 dnes 20.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 13
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Porty
Windows User Group - Slovak Republic
Bezpečnosť > bezpečnosť

Porty

Windows User Group - Slovak Republic

Pre optimálnu ochranu a prevenciu je dobré poznať komunikačné porty pre OS.
Ak sa mám priznať veru pamätám si asi 4-10 portov naspamäť. A to nie sú tie „dôležité". Takže who is who v hre portov?


Na začiatok asi bude dobré spomenúť čo to port vlastne je.

Port v sieťových protokoloch je číslo, ktoré je spolu s IP adresou súčasťou identifikátora konca spojenia a slúži na priradenie spojenia konkrétnej službe. Zdrojový a cieľový identifikátor konca spojenia je tiež obsiahnutý v hlavičke paketu. Medzi protokoly využívajúce porty patria TCP, UDP. Číslo portu v rámci jedného počítača je zvyčajne zviazané (bind) s bežiacim procesom, ktorý dáta na tomto porte (t.j. pakety s týmto identifikátorom) prijíma alebo vysiela. Mnohé sieťové služby používajú pevne určený port. IANA (Internet Assigned Numbers Authority) udržiava zoznam služieb, ktoré bežia na známych portoch (well-known ports, v rozsahu 0-1 023) a registrovaných portoch (1 024-49 151). Dynamické a/alebo privátne porty v rozsahu 49 152-65 535 nemajú registrované služby a využívajú ich rôzne aplikácie. Zoznam známych portov sa nachádza na väčšine systémov v /etc/services (Unixové sytémy), %System%\system32\drivers\etc\services (Windows NT, XP).

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b9/Iana.jpg

Internet Assigned Numbers Authority (IANA)

 

No vymenujem a priradím služby iba k tým najznámejším alebo najpoužívanejším, keďže číslo 65535 je pomerne vysoké na blog a len pri stručnom prehľade najznámejších je to cca 500. (Ak beriem do úvahy aj výrobcov HW ako Cisco, Checkpoint a podobne)

Takže začnem klasicky vysvetlivkami, ktoré sa používajú:
UDP - je protokol minimálny transportnej vrstvy, orientovaný na správy. UDP sa používa napríklad pre DNS, streamované médiá, prenos hlasu alebo videa (VoIP) a online hry.

TCP - Transmission Control Protocol na rozdiel od UDP protokol zaručuje, že dáta odoslané z jedného konca spojenia budú prijaté na druhej strane spojenia v rovnakom poradí a bez chýbajúcich častí.

Postavená je na nasledujúcich vrstvách: aplikačná, prezentačná, relačná, transportná, sieťová, linková, fyzická. Viac trebárs na wikipédií
IP - internet protocol je dátovo orientovaný komunikačný protokol sieťovej vrstvy (OSI model) používaný zdrojovým a cieľovým strojom na výmenu dát sieťou s prepínaním paketov. Momentálne sa používajú 2 druhy IP verzie 4 a IP verzie 6.

OSI model siete je abstraktná šablóna rozvrstvenia počítačovej komunikácie. Citujem wikipédiu: Open Systems Interconnection Reference Model (OSI model alebo OSI referenčný model) abstraktný, na vrstvách založený opis návrhu štruktúry komunikačných a počítačových sieťových protokolov vyvinutý ako súčasť iniciatívy Open Systems Interconnect.

Nie je úplne rovnaký ako TCP ale v mnohom podobný. Obsahuje 7 vrstiev ako aj TCP.


Takže ktoré sú najčastejšie využívané a mali by určite ostať otvorené?

Nuž tu je výber tých ktoré sa využívajú pri práci v sieti a ktoré sú kompatibilné z akýmkoľvek operačným systémom.
20 - TCP - FTP (File Transfer Protokol) FTP je TCP/IP protokol určený na prenos súborov medzi počítačmi, či už na internete alebo lokálnej sieti.
21 - TCP - FTP (kontrolný kanál)  
25 - TCP - SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)  SMTP je jednoduchý protokol umožňujúci prenos e-mailov medzi stanicami. Protokol zaisťuje doručenie pošty pomocou priameho spojenia medzi adresátom a odosielateľom; správa je doručená do tzv. poštovej schránky adresáta.
80 - TCP - HTTP (web) http je skratka z Hypertext transfer protocol čo je primárna metóda prepravy informácií na www (w3) (world wide webe), požiadavky a odpovede medzi klientmi a servermi. Pôvodný účel bol poskytovať prostriedky pre publikáciu a obdržiavanie HTML stránok.
81 - TCP - HTTP (alternatívne)  
110 - TCP - POP3 (Post Office Protokol) je internetový protokol aplikačnej vrstvy, ktorý sa využíva na prijatie pošty zo vzdialeného servera prostredníctvom TCP/IP spojenia. Protokol POP3 je tretia verzia POP protokolu. POP3 bol štandardizovaný v roku 1996

143 - TCP/UDP - IMAP (Internet Message Access protokol) je internetový protokol umožňujúci prístup k e-mailovým schránkam.V súčasnosti sa používa verzia IMAP4. Na rozdiel od protokolu POP3 je optimalizovaný pre prácu v dlhodobo pripojenom režime, keď správy zostávajú uložené na serveri a priebežne sa sťahujú, keď je to potrebné. Rozdiely zahrňujú podporu pre prácu viacerých pripojených klientov zároveň, uchovávánie stavov správ na serveri, podporu viac zložek a prehľadávanie správ na strane servera.
443 - TCP - HTTPS (http over SSL)  
8000-8001 - TCP - HTTP (alternatívne)
8080 - TCP - HTTP (alternatívne)

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | štvrtok 27. novembra 2008 20:47 | Prečítané: 6152 x | neohodnotené |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic