Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
február 2024 marec 2024 apríl 2024
po ut st št pi so ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
dnes 29.03.2024 dnes 29.03.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 9
počet prihlásených užívateľov: 1
teraz je online:
Google [Bot]

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Virtualizácia a desktop
Windows User Group - Slovak Republic
Nezaradené > iné OS

Virtualizácia a desktop

Windows User Group - Slovak Republic

Virtualizáciaje momentálne v popredí a množstvo firiem sa s jej pomocou snaží vyriešiť svoju infraštruktúru. A nielen serverovú.


Virtual desktop Infrastructure (VDI) je horúcou témou. Mnohé firmy používajú v súčastnosti virtualizáciu na serverové riešenia. Ale niektoré firmy idú aj po virtualizácií desktopov. Microsoft vo Windows 7 prináša istý typ virtualizácie, kedy v XP mode je k dispozícií windows XP priamo v Windows 7 (zjednodušene povedané).
VDI umožňuje viac.

Užívateľ sa prihlási k svojej session na hoste, na ktorom môže byť akýkoľvek operačný systém, ktorý podporuje VDI to je MAC OS, Linux, Windows, BSD.

Na strane serveru môže byť Windows Server s Hyper - V alebo Linux s VMWare. Poprípade riešením môže byť inštalácia trebárs Windows 7 a XP mode kedy sa klient pripojí cez RDP na daný virtuálny počítač.
A nie je to iba nápad.
Využitie je plne k dispozícií pri Microsoft Server 2008 R2 s Hyper-V2 a s pomocou SC-VMM (System Center Virtual Machine Manager).

Pokiaľ bude hostom Windows 7 je nutné mať Remote data services CAL spolu s Microsoft desktop optimization packom, ktoré je manažované pomocou SC-VMM a SCCM (System Center Configuration Manager).

SCCM zároveň monitoruje a riedi výkon VDI. S prémiovou licenciou môžete dokonca aplikácie spúšťať v sandboxoch čím predchádza napadnutiu malwarom, zmätočným mazaním či možete obmedziť kopírovanie a pod..

 


 

Ďaľšou možnosťou, pokiaľ uprednostňujete inú platformu ako Microsoft, je použiť VMware View 4 s novým transportným protokolom PCoIP (PC over IP) ktorý odľahčil komunikáciu medzi klient-server alebo klient-klient sedeniami. VMware View sa bez problémov pripojí k AD.

 

 

Respektíve je možné použiť Citrix Xen Desktop 4 (Citrix momentálne dosť úzko spolupracuje s Microsoftom), ktorý podporuje rôzne operačné systémy (Mac OS, Linux, Hardverové terminály alebo mobilné zariadenia). V oboch prípadoch je možné vytvoriť dva druhy desktopov, pooled (zdieľané) a persistent (osobné).


Tak potiaľto je to všetko pekné a bez chyby ale....


Počas prevádzky jedna stanica na sieti potrebuje tok dát od 50 Kb/s po niekoľko Mb/s. Čím zvyšujú nárok na hárdvér serveru a sieť. Čiže je nutné použiť hypervízora na riadenie VDi a to dosť citlivo. Pokiaľ dôjde k oversubscription alebo overallocation zdrojov....
Pokiaľ sa použijú multimediálne aplikácie alebo aplikácia s vysokým nárokom na grafiku či pamäť môže tok dát zahltiť celú šírku pásma ethernetu a v týchto prípadoch by nebolo zlé pouvažovať nad fyzickým desktopom.


Všetky tieto technológie sú momentálne dostupné a plne funkčné vo firemných prostrediach a nie sú veľmi priateľské na správu a pravádzku.

 

Pre domáce použitie ak chcete pristupovať k "svojmu" desktopu odvšadial je jednoduchým riešením použiť web OS.
Osobne napríklad používam Ghost

 

Linky:
Citrix
Vmware

Dokumenty Microsoftu:

Virtualizácia pre Microsoft serverové aplikácie
Hyper-V ako súčasť systému Windows Server 2008 R2
Virtualizácia na platforme Microsoft Windows Server 2008 R2, autor Ľubo Lacko
Windows Server 2008 R2 Foundation

 

Niečo viac o Windows Server 2008 R2, konkrétne o službách, je možné sa dozvedieť aj na ďaľšom stretnutí WUG Bratislava 25.2.2010

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | pondelok 01. februára 2010 21:43 | Prečítané: 8891 x | hodnotenie: 4.25/5 |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic