Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 16.04.2024 dnes 16.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 6
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Virtualizácia a desktop
Windows User Group - Slovak Republic
Nezaradené > iné OS

Virtualizácia a desktop

Windows User Group - Slovak Republic

Virtualizáciaje momentálne v popredí a množstvo firiem sa s jej pomocou snaží vyriešiť svoju infraštruktúru. A nielen serverovú.


Virtual desktop Infrastructure (VDI) je horúcou témou. Mnohé firmy používajú v súčastnosti virtualizáciu na serverové riešenia. Ale niektoré firmy idú aj po virtualizácií desktopov. Microsoft vo Windows 7 prináša istý typ virtualizácie, kedy v XP mode je k dispozícií windows XP priamo v Windows 7 (zjednodušene povedané).
VDI umožňuje viac.

Užívateľ sa prihlási k svojej session na hoste, na ktorom môže byť akýkoľvek operačný systém, ktorý podporuje VDI to je MAC OS, Linux, Windows, BSD.

Na strane serveru môže byť Windows Server s Hyper - V alebo Linux s VMWare. Poprípade riešením môže byť inštalácia trebárs Windows 7 a XP mode kedy sa klient pripojí cez RDP na daný virtuálny počítač.
A nie je to iba nápad.
Využitie je plne k dispozícií pri Microsoft Server 2008 R2 s Hyper-V2 a s pomocou SC-VMM (System Center Virtual Machine Manager).

Pokiaľ bude hostom Windows 7 je nutné mať Remote data services CAL spolu s Microsoft desktop optimization packom, ktoré je manažované pomocou SC-VMM a SCCM (System Center Configuration Manager).

SCCM zároveň monitoruje a riedi výkon VDI. S prémiovou licenciou môžete dokonca aplikácie spúšťať v sandboxoch čím predchádza napadnutiu malwarom, zmätočným mazaním či možete obmedziť kopírovanie a pod..

 


 

Ďaľšou možnosťou, pokiaľ uprednostňujete inú platformu ako Microsoft, je použiť VMware View 4 s novým transportným protokolom PCoIP (PC over IP) ktorý odľahčil komunikáciu medzi klient-server alebo klient-klient sedeniami. VMware View sa bez problémov pripojí k AD.

 

 

Respektíve je možné použiť Citrix Xen Desktop 4 (Citrix momentálne dosť úzko spolupracuje s Microsoftom), ktorý podporuje rôzne operačné systémy (Mac OS, Linux, Hardverové terminály alebo mobilné zariadenia). V oboch prípadoch je možné vytvoriť dva druhy desktopov, pooled (zdieľané) a persistent (osobné).


Tak potiaľto je to všetko pekné a bez chyby ale....


Počas prevádzky jedna stanica na sieti potrebuje tok dát od 50 Kb/s po niekoľko Mb/s. Čím zvyšujú nárok na hárdvér serveru a sieť. Čiže je nutné použiť hypervízora na riadenie VDi a to dosť citlivo. Pokiaľ dôjde k oversubscription alebo overallocation zdrojov....
Pokiaľ sa použijú multimediálne aplikácie alebo aplikácia s vysokým nárokom na grafiku či pamäť môže tok dát zahltiť celú šírku pásma ethernetu a v týchto prípadoch by nebolo zlé pouvažovať nad fyzickým desktopom.


Všetky tieto technológie sú momentálne dostupné a plne funkčné vo firemných prostrediach a nie sú veľmi priateľské na správu a pravádzku.

 

Pre domáce použitie ak chcete pristupovať k "svojmu" desktopu odvšadial je jednoduchým riešením použiť web OS.
Osobne napríklad používam Ghost

 

Linky:
Citrix
Vmware

Dokumenty Microsoftu:

Virtualizácia pre Microsoft serverové aplikácie
Hyper-V ako súčasť systému Windows Server 2008 R2
Virtualizácia na platforme Microsoft Windows Server 2008 R2, autor Ľubo Lacko
Windows Server 2008 R2 Foundation

 

Niečo viac o Windows Server 2008 R2, konkrétne o službách, je možné sa dozvedieť aj na ďaľšom stretnutí WUG Bratislava 25.2.2010

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | pondelok 01. februára 2010 21:43 | Prečítané: 8899 x | hodnotenie: 4.25/5 |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic