Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
február 2024 marec 2024 apríl 2024
po ut st št pi so ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
dnes 29.03.2024 dnes 29.03.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 22
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Riešenie pre domáce diskové pole
Windows User Group - Slovak Republic
Hardware > rôzne

Riešenie pre domáce diskové pole

Windows User Group - Slovak Republic

Keďže doma pracujeme dvaja a  potrebujeme prístup k niektorým dokumentom, hľadal som riešenie na domáci storage.
Nevhodným riešením sa mi zdalo použiť externý disk.

A keďže počas rekonštrukcie elektrických rozvodov som natiahol LAN po celom byte predpokladal som použitie NAS.


Počas prieskumu trhu mi padol do oka i-Tec MySafe NAS 3,5" (jeho súčasťou je DHCP, SMB, FTP server, UPnP, Bonjour a iTunes či BitTorrent klient).

i-Tec

Obr. i-Tec My Safe

 

Pole je možné konfigurovať ako RAID 0/1/JBOD, odradili ma však komentáre na webe. Prerušovanie kopírovania, padanie konektivity a podobne. Síce boli tie chyby riešené upgradom firmware ale uvažoval som už nad alternatívou. Prichádzali do úvahy IcyBox (ako z činskej linky i-Tecu vypadnutý), IOMEGA Home Media Network 3.5", IOMEGA StorCenter ix2-200 1000GB, Ximeta NDAS NetDisk, Edimax NAS NS-2502, D-Link DNS-323 a AKASA Integral - AK-ENP2NDAS-BK (ten ma odradil možnosťou použiť iba 1 HDD a obmedzenou kapacitou na 400GB).

Nakoniec som však narazil na pc bazár a v ňom na A. C. Ryan AluboxDuo NDAS. NDAS je Network Direct Attached Storage vyvinutý firmou Ximeta pre sieťové pripojenie zariadení.

Nemá síce toľko funkcií ako NAS ale pre moje potreby plne vyhovoval.

 

Voľba teda padla na AC Ryan AluBoxDuo LAN ACR-HD51769, ktorý som zohnal za veľmi peknú sumu (nový stojí 93,3€ v TN Trade).
Alubox je možné taktiež nastaviť ako RAID 0,1 alebo JBOD je podporovaný MAC OS, Windows a Linux. Torrent nepotrebujem, ťahanie cez torrent využívam málo.

 

 

Po vložení dvoch 200GB SATA diskov som po čase zistil jednu vec, prehrievanie diskov (<75 stupňov) i napriek vetráčiku. Vymenil som daný ventilátor za Acutake 40x40mm a v prednej časti som vyvŕtal dierky (neestetické ale účinné). Teplota klesla na priemer 40-45stupňov.

Softvérovo je inštalácia absolútne jednoduchá.


Nainštaloval som softvér Ximeta NDAS 3.72.2080, ktorý obsahuje Bind Management a Device Management. Čiže na rozdiel od bežných NAS zariadení je nutná inštalácia špecifického programu a nie je na zariadenie prístup cez webové rozhranie.

Na druhej strane osobne mi to vôbec nevadí.

 

Device managementMount
Obr. Device management umožňuje pripojiť disky ako Read/Writte alebo Read Only.

 

Cez Device Management prebieha registrácia NDAS a mout diskov. Pre registráciu a prístup na disky je nutné mať 20 znakové ID zariadenia a pre zápis 5 znakový kľúč, ktorý je na zariadení na vnútornej strane rámiku.

 

Bind manager

Obr. Nastavenie RAID prebieha cez NDAS Bind Management

 

Bind

Pomocou Bind Managementu nastavíte spôsob správania diskov, bind do jedného veľkého, nastavíte RAID alebo vymeníte v RAID iný disk či použijete ako ja zobrazenie klasicky 2 diskov a pripájate si iba disk keď potrebujete (môžete tým pádom disky uspať).

 

AC Ryan

Obr. AC Ryan

 

Po 14 dňovom používaní môžem konštatovať spoľahlivosť daného riešenia a plnú funkčnosť. Bez problémov sa po LAN pripojím z Windows XP, 7, 98, Mandriva Linuxu a FreeBSD.
Pre moje potreby plne dostačujúce riešenie.

 

V súčastnosti som sa však pozeral aj po alternatívnych multimediálnych riešeniach, ktoré by suplovali aj HTPC, a uvažoval by som nad EMTEC Movie Cube S120H 1000GB alebo IOMEGA ScreenPlay Director 2000GB.

 

rack_inrack

Obr. Finálne riešenie v 19" racku spolu so sieťovými prvkami.

 

Doplňujúce informácie o RAID poliach:

Štandardné typy RAID

 

RAID 0 (Striped Set = prekladaná sada) rozdeľuje bloky dát súmerne medzi 2 alebo viac diskov bez informácie o parite.
RAID 1 (Mirrored Set = zrkadlená sada) vytvára identickú kópiu dát na dvoch alebo viacerých diskoch.
RAID 2 rozdeľuje dáta na bitovej úrovni na 3 alebo viac diskov s použitím Hammingovho kódu na opravu chýb. Disky sú synchronizované radičom.
RAID 3 rozdeľuje dáta na bajtovej úrovni s vyhradeným (dedikovaným) diskom na paritu. Minimálny počet diskov je 3. Parita je vypočítavaná pomocou logickej funkcie XOR.
RAID 4 (Striped Set With Dedicated Parity) používa rozdeľovanie dát na blokovej úrovni s vyhradeným diskom na paritu. Je to podobné riešenie ako RAID 3 s tým rozdielom, že disky môžu pracovať samostatne, ak je vyžadovaný iba jeden blok.
RAID 5 (Striped Set With Distributed Parity) používa rozdeľovanie dát na blokovej úrovni s paritou na každom disku. Takéto rozdeľovanie dát eliminuje úzke hrdlo RAID 4 tvorené preťažovaným paritným diskom. Je to jedno z najpopulárnejších RAID riešení a je často používané.
RAID 6 (Striped Set With Dual Distributed Parity) používa rozdeľovanie na blokovej úrovni, podobne ako RAID 5, a rozširuje ho o ďalší blok s paritou. Používa teda dva bloky s paritou na každom disku. RAID 6 sa skladá najmenej zo 4 fyzických diskov.

 

Všetky štandardné typy diskových polí je možné rôznymi spôsobmi kombinovať a škálovať tak ich vlastnosti, zvyčajne za cenu vyššieho najmenšieho počtu potrebných diskov, než predstavuje minimum potrebné na konštituovanie RAID 0 až 6. Obvyklé kombinácie sú RAID 0+1, 1+0, 5+0, 5+1, 6+0, 3+0, 10+0 a pod. Niektoré zdroje uvádzajú ich označenia bez znaku "+", t.j. RAID 10, 50, 51, 60, 100 atd. Výnimkou je označenie 0+1, kvôli vylúčeniu zámeny názvu RAID 01 s RAID 1.

 

Neštandardné (Non-Standard RAID Levels) typy:

 

RAID 7 je odvodené od RAID 3 a RAID 4 a pridává k nim cache (vyrovnávaciu pamäť).
RAID 0+1 niekedy označované ako RAID 01. Ide o zrkadlené pole typu RAID 0
RAID 10 od RAID 0+1 sa odlišuje tým, že dáta sa najprv zrkadlia a až potom sa vkladajú do pola RAID 0 pre zvýšenie prenosovej rýchlosti.
RAID 60 (RAID 6+0) je dvojúrovňové pole vytvorené zrkadlením niekoľkých RAID 6 polí. Ide o najbezpečnejšie riešenie.
Matrix Raid (Intel Matrix Storage Technology) kombinuje polia RAID 0 a RAID 1 na dvoch fyzických jednotkách. Každý z diskov sa rovnakým spôsobom rozčlení na partície, pričom jednotlivé (rovnaké) páry partícií na rôznych diskoch sa kombinujú do príslušných typov polí. Súbory, ktoré vyžadujú vyššiu ochranu a/alebo majú malú veľkosť, sú podľa uváženia užívateľa uložené v RAID 1 oblasti. Tie, ktoré zaťažujú systém veľkými dátovými tokmi (editované HD video a pod.), môžu využiť oblasť RAID 0. Ide o úsporné riešenie, prvýkrát podporované southbridge chipsetom Intel ICH-6R, ktoré umožňuje vytvoriť odlišné typy polí na jedinom páre fyzických diskov, bez nutnosti obstarania dodatočných diskových jednotiek. Niekedy sa nesprávne označuje ako RAID 10, pričom RAID 10 (tiež RAID 1+0) je odlišný typ zloženého poľa využívajúci najmenej 4 fyzické disky (pozri vyššie).

JBOD (Just a Bunch of Disks spojenie dvoch rôznych HDD ako jeden veľký či inak nazývané aj SPAN )


ďaľšími možnosťami sú: RAID 0+3, RAID 30, RAID 50 (RAID 5+0), RAID 51,RAID 53, RAID 100 (RAID 10+0) RAID 1E , RAID-DP, X-RAID , RAID-Z a pod..

 

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | štvrtok 04. februára 2010 09:35 | Prečítané: 12884 x | hodnotenie: 5/5 |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
RE: Riešenie pre domáce diskové pole reagovať

Takisto mam 1.5 roka AC Ryan AluBoxDuo LAN ACR-HD51769 a aj model s dvoma IDE diskami v nonstop 24-hod prevadzke. Spokojnost trvala iba 6 mesiacov. Po tomto case zacali hučať ventilatory v oboch modeloch. Po 1 roku zacali dalsie problemy so stratou udajov a vypadavanim prveho alebo druheho disku pri obidvoch modeloch. Problem nastal kvoli napajaciemu adapteru ktory asi nejak zmenil svoje parametre a nestihal napajat obidva disky. Po vymene adapterov straty udajov prestali ale nastal dalsi problem s novymi OS ako VISTA A WIN7 ani tie najnovsie ovladacu (3.72....) nefunguje dobre, kopirovanie udajom zamrza a hlavne WIN7 sa stava nestabilny. Problemy s OS nemiznu ani po odinstalovanni ovladacon LAN a treba spravit system restore. Je to najväcsi smejd aky som kedy videl. Stability ani s WIN XP nebola slavna, niekedy ked sa disk unmount-oval XP-čko padlo  (BSOD). Nikomu nedoporucujem kupovat vyrobky AC RYAN ani pouzivat ovladace od spolocnosti XIMETA, usetrite si s tym vela prace a nervov.

kjozsi sobota 06. februára 2010 13:06
RE: Riešenie pre domáce diskové pole reagovať

Moje skusenosti za tie 2 tyzdne su take ako som popisal.

Ale co sa tyka ventilatoru to musim potvrdit. cca 2-3 dni bol tichy (kupil AC Ryan AluBoxDuo LAN ACR-HD51769 som v bazare kupeny bol podla papiera v 10/2009) ale podla vyzoru ho asi niekto iba skusal.

 

Z ovladacmi 3.72.2080_20100113 pod Win 7 64bit ziaden problem, pod WinXP 3.30.1602 taktiez.

Ale vdaka za info dam si na to pozor.

Redhawk sobota 06. februára 2010 22:29
RE: Riešenie pre domáce diskové pole reagovať

No tak k tomu WIN7 x64 skus nasledovne: sleduj v realnom case ako prebieha kopirovanie napr 1x 8GB suboru na ALUBOX cez LAN 10/100 s ovladacom 3.72... . Ako pomocku sledovania si nainstaluj NETWORK METER GADGETS z http://addgadget.com/ . Kopirovanie nabehne plnou rychlostou asi na 10 sekund a potom 30 sekund strajkuje potom opat troska kopiruje a znova strajkuje a takto to ide dokola. Ak potom pocas kopirovania stlacis storno tak reakcia na tento povel bude trvat asi 3 minuty.

kjozsi nedeľa 07. februára 2010 21:10
RE: Riešenie pre domáce diskové pole reagovať

Takze odsledovane.

Dany problem sa mi zatial stale neprejavil.

Kopiroval som 15GB ISO a skusal som aj mensie subory. Jediny cas kedy som zbadal zmeny v komunikacii boli ked som skusal kopirovat sucasne z dvoch PC (co je samozrejme). Tak to skusim este odsledovat.

 

Jedina vec ktoru som vsak spozoroval je ze sa mi v racku prehrievaju disky (19" rack a v nom polozeny Alubox). Vyriesil som to otvorenim Aluboxu a zdvihnutim diskov pod odsavaci ventilator..

Redhawk utorok 23. februára 2010 09:54
RE: Riešenie pre domáce diskové pole reagovať

Tak bohuzial musim danu chybu potvrdit.

Zacali sa mi stracat udaje, disky "zmizli"

Riesenie je nasledovne. AC Ryan skoncil v kosi (radic z IDE na SATA som si samozrejme nechal)

Redhawk utorok 19. októbra 2010 11:53
Windows User Group - Slovak Republic
RE: Riešenie pre domáce diskové pole reagovať

Tak ten i-Tec vyzerá presne tak ako ICY BOX NA-4220. Ten však sa dá nastaviť aj cez webové rozhranie. S dvoma 500 GB diskami funguje perfektne (ani sa veľmi neprehrieva).

 

 

nagyb nedeľa 07. februára 2010 18:30
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic