Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 24.04.2024 dnes 24.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 9
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Security  v roku 2010
Windows User Group - Slovak Republic
Bezpečnosť > rôzne

Security v roku 2010

Windows User Group - Slovak Republic

Mnoho firiem postupne uvoľňuje bezplatne svoj softvér. Aké sú aktuálne programy a aké asi budú trendy?


Trendom je vo firmách vyvíjajúcich bezpečnostný softvér, aspoň pre domácich užívateľov, uvoľňovať bezplatné aj keď obmedzené verzie svojich produktov. Väčšinou sú nejakým spôsobom okresané o funkcie, alebo slúžia ako testovacia platforma pre platené produkty. (Napríklad Avira testuje vždý vopred zmeny v antivírovom programe najprv na freeware verzií a až potom dané riešenie dáva do platenej verzie). Neznamená to však nižšiu kvalitu bezplatných programov, častokrát by som povedal, že práve naopak.

 

Taktiež však kolíše kvalita i platených bezpečnostných produktov.

Takže čo je nové na scéne bezpečnostného softvéru, aké sú novinky či zmeny? Skoro žiadne.

 

GFi EndPointSecurity 4 je ako trial na 30 dní a po danej dobe sa zmení na freeware verziu, ktorá má svoje obmedzenia, ale plne dostačuje na monitoring malej siete. Takže za registráciu máte veľmi silný nástroj na monitoring zariadení.

Taktiež je vylepšená verzia Comodo Internet Security, ktorá je odľahčenou verziou Internet Security Pro má vylepšenú detekciu a nevyťažuje systém ako to bolo u predošlých verzií. (Mnohí majú dobré skúsenosti s ich firewallom, ktorý trošku pokazil ich antivírus ale v súčastnosti sa to dosť zlepšilo.

Ďaľšími firewallmi na trhu sú Outpost, Zone Alarm alebo Online armor.

Kaspersky síce má všetky produkty platené ale v súčastnosti ich detekcia je jedna s najkvalitnejších (pri bežne používaných av ako NOD, AVG, Avast!, Avira, McAfee a pod.) Pokiaľ si träfate môžete sa stať betatesterom a (zdarma) testovať nové verzie. Inak si za Kasperskeho treba zaplatiť.

Ďaľším hráčom s bezplatným produktom je AVG, ktoré ale má voľnú verziu veľmi okresanú a vo verzií 9 sa ani nejak nesnažili v detegovaní malware, na rozdiel od platenej verzie, i keď propagujú, že ide o rovnaký produkt.

Prekvapením je Avast! vo verzií 5.0.377, ktorý v súčastnosti používam na Windows 7, nemá síce sandbox ako Avast! pro ale i tak je jeho nová verzia bezpečná a ku podivu aj rýchla.

Asi klasikou by som nazval Aviru. Ide o jeden z najznámejších bezplatných antivírov. Kvalitu si udržiava na rovnakej úrovni, top v bezplatných antivíroch.

Prekvapením je pre mňa ArcaVir 2010 Home Protectionod polskej firmy, ktorý ma svojou detekciou a rýchlosťou prekvapil. Bohužiaľ tiež je iba platený alebo 30 dní na testovanie.

Ďaľším prekvapením bol pre mňa Emsisoft, z Nemecka, ktorý v novembri 2009 dostali ocenenie od PC security Labs za najlepšiu detekciu ich programu a-squared Anti-Malware 4. Mali najlepšiu detekciu ale aj najviac false positive detekcií. Ich produkt je vo cerzií freeware aj v komerčnej a musím uznať, že ani za ostrieľanými antivírmi nezaostáva.

Plným sklamaním bol pre mňa  Eset, ten je hráčom, o ktorom sa hovorí, že patrí do prvej trojky AV programov a hrdí sa 60 cenami VB100 od Virus Bulletinu. SmartSecurity zlyhal hlavne na kontrole linkov a scriptoch v prehliadačoch a to nevraviac o slabej detekcií. Taktiež ako aj kaspersky je len platená verzia. Podľa vyhľadávačov však Eset drží prvú priečku v najviac patchovanom antivíruse.

Bluepointsecurity majú ako jedny z prvých cloud antivírus a aj ich detekcia je dobrá. Bezplatne je možné si odskúšať 30 dní a potom treba  zaplatiť.

Ďaľším komerčným produktom je K7, ktorý mal však priveľa false positive detekcií. Taktiež je iba platený.

 

Na poli enterprise sa stále držia tí istí hráči, Sophos, Symantec, Kaspersky v menšej miere Microsoft, Alwil, Eset či AVG, a podľa všetkého sa to ani nezmení.

 

Nuž a ako to asi bude vyzerať v roku 2010?

 

Podľa AV Comparatives je produktom roku 2009 Symantec, z jeho vysokou detekciou a nízkym počtom false positive.

A tu je top v predošlých rokoch

Antivirus 2009 - Symantec
Antivirus 2008 - AVIRA
Antivirus 2007 - ESET NOD32
Antivirus 2006 - ESET NOD32
Antivirus 2005 - Kaspersky
Antivirus 2004 - Kaspersky

 

Ako to bude tento rok, nikto zatiaľ netuší, ale určite sa bude väčšina bezpečnostnžch firiem zaoberať tým, ako spraviť unierzálny produkt (antivírus, antispam, firewall, antiphishing a pod.) a udržať si kvalitu detekcie.

Niektoré firmy sa spoliehajú na svoje meno a značku, iné sa snažia byť lepšie a preraziť vďaka kvalite či cene.

 

Predpokladá sa, že viaceré firmy by mohli uvoľniť svoje produkty na voľné použitie pre domácnosti. Nie je to z dôvodu nezáujmu o zisk ale práve naopak. Ak si doma zvyknete na jeden produkt,ťažko sa Vám bude chcieť prechádzať v práci na iný alebo učiť sa niečo nové.

 

Podľa nepotvrdených informácií by väčšina spoločností mala vyjsť s novou verziou produktu (verzia 5 od ESETu, Symantec, Kaspersky s verziou 2011 a podobne) ktoré snáď neznížia detekciu a kvalitu daných produktov. Výnimkou je Avast!, ktorého nová verzia je vonku.

 

Z oblastí, ktoré by mali pokryť bezpečnestné firmy pôjde hlavne o oblasť Botnet klientov, rôznych falošných antivírov, trojanov, červov a vírov napadajúcich vymeniteľné médiá.

 

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | piatok 05. marca 2010 13:31 | Prečítané: 9614 x | neohodnotené |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
RE: Security v roku 2010 reagovať

Ja pouzivam free - Microsoft Security Essentials. Nebol tu spomenuty. Nepatri tiez medzi "dobre" antiviry?

Patto piatok 12. marca 2010 01:26
RE: Security v roku 2010 reagovať

MSE  je momentalne malo rozsireny, Ja osobne ho pouzivam ale ma strasne vela FP.

Pockame si :)

Redhawk sobota 13. marca 2010 10:38
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic