Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 26.04.2024 dnes 26.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 19
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Web OS
Windows User Group - Slovak Republic
Software > iné OS

Web OS

Windows User Group - Slovak Republic

Už dva roky je na internete fenomén, ktorý síce občas ľudia zachytia ale iba okrajovo. Osobne som sa s prvým a mnou aj najpoužívanejším stretol v marci 2006, bol ním EyeOS. Začiatkom minulého roku som narazil na G.ho.st a tieto dva dodnes používam ako úložisko utilitiek a dokumentov, akýsi roamingový profil.


Čím sú zvláštne tieto špeciálne webové aplikácie? A kvôli čomu vznikli? Ideou je voľný prístup k svojmu desktopu (pracovnej ploche) a dokumentom odkiaľkoľvek.  Do projektov Web OS sú zapojené University of Washington, UC Berkeley, Duke University (Durham Severná Karolína), University of Texas v Austine či švédska firma XcerionAB. WebOS nie je málo napríklad Browser OS, Desktop On Demand, DesktopTwo, EyeOS, G.ho.st, ISDesktop, netDesktop, Netvibes, Purefect, Virtual-OS, YouOS, Psych Desktop, iCube Online Operating System, Widget+, StartForce. Nemal som čas pracovať so všetkými a ani o to nejako  záujem nemám. G.ho.st a EyeOS sú veľmi použiteľné a mnou i využívané. Momentálne sú v testovacej verzií aj Microsoft Live OfficeGoogle OS, ktorý je v príprave od roku 2004.

Eye OS je projekt je OpenSource projekt (GNU) a taktiež ponúka operačný systém na internete. Po registrácií máte k dispozícií balík na prácu s dokumentmi, mailom, kalkulačku, šach, FTP klienta, Instant Messenger a tiež čítačku RSS.  Pokiaľ máte vlastný server môžete si stiahnuť inštaláciu a poskytovať službu známym či na firme použiť ako náhradu OS bez pevného disku. Podmienkou na spustenie Eye OS je webový prehliadač (Internet Explorer7, Firefox 2.x či Opera 9) a podpora Adobe Flash. Takže na spustenie postačí livecd, napríklad Ubuntu či Slax, či USB kľúč s Linuxom, a nepotrebujete ani pevný disk. Na vlastný server potrebujete Apache Web Server 1.3.x / 2.x. a PHP 5 a vyšší. Zo všetkých je najkomplexnejší.


sticker_081127.png

 

G.ho.st Global Hosted Operating SysTem je trošku iný oproti predchádzajúcim dvom. Ide o Virtuálny počítač. Samozrejme je postavený na linuxovej platforme. Blíži sa svojimi službami naozaj plnohodnotnému systému. Podporuje gadgety (ako má aj Windows Vista v aplikácií Sidebar) a cca 10 hier. Podmienka je trošku silnejší počítač ako pri tých predošlých. Ale nič čo by pri dnešných počítačoch bolo špeciálne, Pentium 4, 512 MB ram a pripojenie k internetu samozrejme. Jednou z plusových vecí je  priestor pre vlastné súbory z veľkosťou 3GB.

 

ghost

 

Desktoptwo je taktiež komplexný webOS a taktiež ponúka priestor, no iba 1GB. Inak nie je ničím zaujímavý.

iCube Online Operating System je jedným z webových operačných systémov. Je graficky jednoduchý, rýchly a pokiaľ použijete zobrazenie na plnú obrazovku pre neznalých nerozlíšiteľný od bežného operačného systému. Taktiež má všetky funkcie ktoré stačia k bežnej práci ako aj Eye OS.

Widget+ je postavený na frameworku, ktorý je podporovaný všetkými známymi platformami (Microsoft Windows, Linux aj MAC (Apple) ), na open XML.

Framework je softwarová štruktúra, slúžiaca pri programovaní a vývoji. Väčšinou obsahuje podporné programy, knižnicu API, vzory alebo postupy pre vývoj.

 

widgetplus

 

Alfa verzia (0.11) ďalšieho webového operačného systému YouOS. Stačí použiť demo, netreba sa registrovať. Je jednoduchý, evidentne plne funkčný ale priemerný. Až na jednu drobnosť, Wherewolf, klon firefoxu. Ide o upravený webový prehliadač s množstvom funkcii a domáca stránka projektu hovorí za všetko, Za všetkým hľadaj Google. Bohužiaľ ma YouOS ničím iným neuchvátil.

StartForce os podporovaný  NTT Communication má v sebe prehliadač, kancelársky balík, hry, čítačku RSS, Messenger klienta pre ICQ, Yahoo, MSN, AOL a Start Force. Multimediálne prehliadače a prehrávače.

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Redhawk | štvrtok 27. novembra 2008 20:56 | Prečítané: 6535 x | neohodnotené |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic