Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic Windows User Group - Slovak Republic
RSS
Windows User Group - Slovak Republic
prihlásenie
meno login
heslo
Automaticky prihlásiť
zabudli ste heslo?
zaregistrujte sa

kalendár podujatí
marec 2024 apríl 2024 máj 2024
po ut st št pi so ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
dnes 26.04.2024 dnes 26.04.2024

kto je online?
počet anonymných užívateľov: 20
počet prihlásených užívateľov: 0

Top 10 najčítanejšie
1.Vytvorenie USB boot jed...
2.Oprava MBR sektoru bez ...
3.Windows 7 download
4.HTPC alebo ako si posta...
5.Windows 7 RC v slovenč...
6.Konzole pro zotavení v...
7.Panika menom Conficker
8.Platené vs Zadarmo
9.Inštalujte Windows z U...
10.Windows 7 RC download -...

Windows User Group - Slovak Republic

Konfigurácia iSCSI Initiator
Windows User Group - Slovak Republic
Software > Nezaradené

Konfigurácia iSCSI Initiator

Windows User Group - Slovak Republic

Zopár tipov a tzv. "Best Practices" pre čo najpohodovejšiu prevádzku ...


Microsoft iSCSI Initiator je súčasťou operačného systému Windows (Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 / R2 vrátane tzv. Core edícií, ako aj pripravovaného Windows "8"). Je taktiež k dispozícii na stiahnutie pre staršie operačné systémy (Windows 2000 so SP4 a vyššie).

 

Tento komponent predstavuje "klientsku" časť iSCSI riešenia, ktoré umožňuje OS pripájať sa na iSCSI dátové úložisko pomocou "obyčajnej" Ethernet sieťovej infraštruktúry. Taký lepší SATA konektor / kábel ... WinkSmile

 

Pre optimálnu prevádzku je dobré si uvedomiť niekoľko konfiguračných pravidiel a tipov:

 

  1. Používajte dedikovanú, ideálne fyzicky separovanú, aspoň 1Gb sieť. Pokojne to môže byť sieť s vlastným VLAN ID, pozor potom ale na konfiguráciu sieťových prvkov.
     
     
  2. Pre vyššiu dostupnosť (a aj vyššiu priepustnosť) spojenia klienta s dátovým úložiskom používajte minimálne 2 (slovom "dve") sieťové karty (nie dva porty na 4portovej sieťovej karte ...) s využitím MPIO (MultiPath Input / Output) - tento komponent (dostupný len na serverovských OS) zabezpečí, aby sa takto spojené sieťové karty javili ako jedna s 2 a viacnásobnou priepustnosťou, pričom strata konektivity jednej z nich nevedie k výpadku spojenia ako takého. Samozrejme, takéto niečo musí podporovať aj sieťová infraštruktúra plus iSCSI úložisko samotné. P.S. Pripravovaný Windows Server "8" bude podporovať tzv. Teaming sieťových kariet, čo výrazne zjednoduší celú záležitosť a eliminuje niektoré požiadavky MPIO.
     
     
  3. iSCSI štandardy uvádzajú použitie CHAP (Challenge-Handshake Authentication Protocol) pre autentizáciu a IPSec pre šifrovanie prenosu. Nie že by to nešlo, ale nepoužívajte IPSec na autentizáciu, najmä ak používate špecializované iSCSI HBA namiesto "obyčajných" sieťových kariet. Tieto HW prvky majú zvyčajne implementovaný vlastný TCP/IP modul. Každopádne by mali podporovať ako minimum tzv. PSK (teda Pre-Shared Key) a 3DES s HMAC-SHA1.
     
     
  4. Na sieťových prvkoch (sieťové karty, iSCSI HBA, switche, routery) by bolo fajn nastaviť staticky konfiguráciu portu, nenechávať ju na tzv. "autonegotiation" (Network Port Speed).
     
     
  5. Zvážte vypnutie tzv. "Spanning Tree" algoritmu na detekciu slučiek na switchoch. Detekcia slučky môže oneskoriť sprístupnenie portu zariadenia a tým spôsobiť "timeout" spojenia. iSCSI sieť máte predsa fyzicky izolovanú, nie? Tak aké slučky? (pozri bod č. 1)
     
     
  6. Povoľte tzv. "Flow Control" na sieťových adaptéroch a switchoch - v princípe tým znížite pravdepodobnosť rizika straty dát pri prenosoch.
     
     
  7. V nastaveniach príslušného sieťového adaptéra (adaptérov) slúžiacich pre iSCSI komunikáciu odškrtnite, teda zrušte väzbu na "File and Printer Sharing for Microsoft Networks". Neodinštalujte tento prvok, len zrušte väzbu ...
     
     
  8. Používajte kvalitné HW komponenty. To je asi jasné ... Ideálne také, ktoré sú vyslovene určené pre servery (Wink) ale hlavne také, ktoré majú logo "Certified for VášOperačnýSystémKtorýPráveKonfigurujete". Pochopiteľne máte a používate aktuálne a hlavne digitálne podpísané ovládače.
     
     
  9. Gigabitový ethernet by mal používať certifikovanú kabeláž (áno, aj také niečo existuje) typu CAT-6. 10Gb (slovom "desať") gigabitová sieť potom CAT-6a alebo CAT-7. Najmä na vzdialenosti viac ako 55 metrov.
     
     
  10. Pokiaľ to vaša sieťová infraštruktúra umožňuje, povoľte tzv. "Jumbo Frames". Umožňujú prenos väčšieho objemu dát v rámci jedného "frejmu" a tým znižujú požadovaný počet cyklov spojenia.

 

 

Takže tak.

Tieto a kopec ďalších informácií o konfigurácii iSCSI Initiatora nájdete na tejto stránke.

 

Aby ste sa mohli pustiť do ostrého nasadenia iSCSI riešenia vo vašich prostrediach, nezabudnite, že ku klientovi (teda iSCSI Intitiator) potrebujete server (iSCSI Target). Spoločnosť Microsoft uvoľnila zadarmo na stiahnutie takýto iSCSI Target, takže už len kopec voľného miesta na diskoch a smelo do toho!! Smile

 

 

Boris.

Windows User Group - Slovak RepublicWindows User Group - Slovak Republic Boris Ulík | nedeľa 15. apríla 2012 08:59 | Prečítané: 6085 x | hodnotenie: 5/5 |
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

 
Windows User Group - Slovak Republic
vyhľadávanie

partneri

2 % od Vás pre WUG
2 % od Vás pre WUG

sponzori






Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic

Copyright © 2008 Windows User Group Slovensko

Windows User Group - Slovak Republic domov Windows User Group - Slovak Republic o nás Windows User Group - Slovak Republic podujatia Windows User Group - Slovak Republic odkazy Windows User Group - Slovak Republic informačné kanály Windows User Group - Slovak Republic
Windows User Group - Slovak Republic